×
İZNİK KOOPERATİFİ

S.S.699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, adını aldığı İznik ilçesi, Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda ve İznik Gölü’nün doğu kıyısında yer alır. Güneyinde Yenişehir ilçesi, batısında Orhangazi ilçesi, doğusunda Sakarya ili, kuzeyinde Kocaeli ili ile çevrelenmiştir. İlçe merkezi İznik kenti, 29 doğu boylamıyla 40 kuzey enleminin kesişme noktası çevresinde konuşlanır. Bursa’ya 80 kilometre uzaklıktadır. İlçe topraklarının yüzölçümü 753 kilometrekare, 2000 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam nüfusu 44.690'dır. Elbeyli ve Boyalıca beldeleriyle 37 köyde yerleşiktir.

İznik, M.Ö. 316 yılında Antigonia adıyla, M.Ö. 310 yılında Nicaea adıyla kurulmuştur. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinin izlerini taşıyan İznik, tarihi eserleriyle bugün bir açıkhava müzesi niteliğindedir. 16. yy'dan itibaren İznik bir "çinicilik" merkezi olarak da büyük önem kazanmıştır. Bizans tarihinin en büyük din tartışması, 787 yılında İznik’te toplanan 7. konsilde çözümlenmiştir. İznik Gölü İznik’e ayrı bir değer ve güzellik katmaktadır.

1970 yılında 11 zeytin üreticisinin birleşerek kurdukları 699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, yönetim kurulunun 01.08.1970 tarih ve 4 sayılı kararıyla Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (MARMARABİRLİK) katılma kararı almıştır.

2001 yılında yapılan anasözleşme değişikliği ile faaliyet alanı sınırlanan kooperatifin ünvanına sınırlı sorumlu ibaresi eklenmiş ve adı S.S.699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi olarak değişmiştir. Kooperatifin faaliyet alanı İznik, Osmaneli ve Pamukova ilçe sınırlarıdır. 24 ortaklık merkezine sahip kooperatifimizin ortaklık merkezleri yerleri şöyle oluşmuştur: İznik İlçe sınırlarındaki Elbeyli ve Boyalıca beldeleri, Orhaniye, Müşküle, Mahmudiye, Yörükler, Çakırca, İnikli, Ömerli, Tacir, Hisardere, Hocaköy, Çiçekli, Dereköy, Kaynarca, Karatekin, Çamdibi, Şerefiye, Drazali, Derbent, Aydınlar, Göllüce, Mustafalı köyleri ile Osmaneli ve Pamukova İlçelerine bağlı muhtelif köyler. Ortaklık merkezlerindeki kooperatifimize kayıtlı ortak sayısı 6.016 kişidir.

Kooperatifimiz büro ve depo işyerlerinde 32 personel ile faaliyetini sürdürmekte ve İznik merkezde 13.000 tonluk depo kapasitesine sahip, 6 tane deposu ve depolardaki 1.836 adet havuz ile ürün olgunlaştırma ve stoklamasını yapmaktadır. Kooperatifimizin amacı, üreticilerin karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle mesleki faaliyetlerle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak, ürünlerini daha iyi şartlarda değerlendirmek ve ekonomik menfaatlerini korumaktır. İznik ilçe sınırlarında 1.600.000 zeytin ağacından yıllık 25 bin ton üretim gerçekleşirken kooperatifimizin faaliyet alanına giren Osmaneli ve Pamukova ilçelerinde 250.000 adet zeytin ağacından da 5 bin ton zeytin üretilmektedir.

S.S.699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, aile fertleriyle beraber 30 bin kişiye hitap eden, hizmet veren bir üretici kuruluştur. En önemli görevi üretici ortaklarının zeytinini değerlendirirken, tüketicilerinde damaklarında tat bırakabilecek kaliteli ve sağlıklı ürünleri hazırlamaktır. İznik’te üretilen zeytinler  tüketiciler tarafından kalitesi ve lezzetiyle  özellikle tercih edilmektedir.

    İznik Kooperatifi Kurucuları

1.       Mustafa AKIN

2.       Hasan KAYAHAN

3.       Osman YAĞCIOĞLU

4.       Hasan CANAVAR

5.       Mehmet SAVAŞ

6.       Mehmet ÖZBEK

7.       Mahzar KARAGÖZ

8.       Mustafa AKBAŞ

9.       Raşit ÇALIK

10.   Selim YAVUZ

11.   Hayrettin TUFAN